A/B-testauksella tarkoitetaan oikeastaan minkä tahansa kahden tai useamman variantin testausta parhaan mahdollisen vaikutuksen saamiseksi. A/B-testausta tehdään, jotta testattavasta alustasta ja sinne päätyvistä kävijöistä saadaan mahdollisimman suuri konversio irti. A/B-testaus on siis omalta osaltaan alustan konversio-optimointia. A/B-testausta käytetään lähes kaikissa verkkonäkyvyyden muodoissa verkkosivusisällöistä ja mainossisällöistä sähköpostien otsikoihin.
Tässä kahdeksan vinkkiä laskeutumissivun tehokkaan A/B-testauksen aloittamiseen.
1. Aloita pienestä
Enemmän kuin yhden asian A/B-testauksessa mennään usein perse edellä puuhun. Kuten kansantaloutieteiden perushypoteeseissa, tulisi myös A/B-testauksessa tukeutua ceteris paribus -ajatusmalliin. Jos testaat laskeutumissivun CTA-nappulan värivaihtoehtoja samalla kun testataan saman sivuston copyvaihtoehtoja, tulokset menevät usein päällekkäin ja et voi sanoa suoralta kädeltä mikä aiheutti nousun konversiomäärissä. Keep it simple.

2. Aloita silti isosta
Kokonaisia sivustorakenteita pystytään testaamaan samalla kertaa. Vaikka ensimmäisessä kohdassa neuvotaan aloittamaan pienistä seikoista, paras tapa päästä rivakkaan alkuun on kuitenkin ottaa härkää sarvista ja testata isoja linjoja. Kasvaako konversioaste nopeampaa pitkällä copyllä ja tehostevärillä, vai kannattaako luottaa taustavideoon ja mielikuvien maalailuun? Sen sijaan että testaisit CTA-nappulan värivaihtoehtoja, alkuponnistukseen kannattaa valita suuremmat linjat. Testaus ei lopu koskaan ja pääset kyllä myöhemmin säätämään nappuloiden sävyvaihtoehtoja. Koko sivun testaus tuottaa suurimmat erot konversioprosentteihin, joten se on hyvä tapa aloittaa.
3. Testaa paljon ja säädä usein
Pienillä asioilla on yllättävän suuri merkitys konversion kasvattamisessa. Siksi kannattaakin testata jatkuvasti ja muokata sivustoa saatujen tulosten mukaan. Mitä enemmän testaat, sitä vähemmän jätät asioita sattuman varaan ja tiedät enemmän tulevaisuutta ja uusia laskeutumissivuja ajatellen.

4. Mittaa niin pitkälle ostopolkua kuin on järkevästi mahdollista
Laskeutumissivut ovat usein se ensimmäinen kosketuspinta yritykseesi ja laskeutumissivut eivät usein ole tehty tuottamaan suoraa kauppaa, vaan kauppaan johtavia liidejä. Mittaa mahdollisuuksien mukaan myös kuinka paljon selvää seteliä laskeutumissivusi tuottavat. On tilanteita, joissa pienemmällä konversioprosentilla toimivat laskeutumissivut tuottavatkin itse asiassa yritykselle enemmän rahaa kuin klikkirohmut. Laskeutumissivuja suunnitellessa tulee miettiä pitkälle myyntipolun toiseen päähän ja sen ohi.
5. Aseta yksi kontrollisivusto, jonka konversioaste on tuttu
Hyvä tapa pysyä kärryillä siitä mikä toimii ja mikä ei, on tallettaa yksi mastersivu ja tehdä testejä sen päälle. Nimeä kontrollisivusto selkeästi ja tee kohdan 1. mukaisesti yksi testi kerrallaan. Näin opit hiljalleen, mikä toimii ja mikä ei. Esimerkiksi toimiiko asiakaskokemuksen lisääminen yhteydenottokaavakkeen alle konversioprosenttia kasvattavasti vai ei.
6. Kerää riittävä määrä dataa ennen kuin teet johtopäätöksiä
Älä tee päätöksiä toimivista keinoista liian hätiköidysti. Anna muutosten vaikuttaa hetken aikaa ja katso vasta sen jälkeen, kun liikennettä on kertynyt riittävästi, että toimiko muutos toivotusti. Hyvä tapa on asettaa itselle vaikkapa kerran viikossa testaustuokio, jossa katsot tuloksia ja teet muutoksia. Jos liikennettä on paljon, kerran viikossa voi olla liian harvoin. Jos liikennettä on vähän, kerran kahteen viikkoon toimii hyvin.
7. Älä testaa samaa konversiovariaatiota kahdella eri segmentillä
Ajatellaan tilanne, jossa ajat kaksi eri asiakassegmenttiä samalle sivulle. Segmentti 1 ajetaan versioon A ja segmentti 2 ajetaan versioon B. Segmentti 1 koostuu pääkaupunkiseudulla asuvista 25–35-vuotiaista miehistä ja segmentti 2 koostuu yli 50-vuotiaista Pohjois-Suomessa asuvista naisista. Tulokset eivät ole mitenkään verrannollisia keskenään ja et voi vetää niistä minkäänlaisia johtopäätöksiä.

8. Testaa variaatioita aina samanaikaisesti
Testaa aina eri variaatioita samanaikaisesti. Tilanteessa, jossa ajat variaatiota A kesäkuun ja variaatiota B heinäkuun ajan, et voi sanoa suoralta kädeltä vaikuttiko konversioprosentin muutokseen itse variaatio vai vuodenaika. Jos laskeutumissivualustasi ei anna tehdä samanaikaista testausta, vaihda alustaa.