Markkinoinnin maailmaan syntyy miltei päivittäin uusia työkaluja, joilla tehostat tekemistäsi ja kehität markkinoinnin kannattavuutta. Kuinka ihmeessä kukaan voi pysyä uusien (ja vanhojen) trendien perässä?
Markkinointialalla työskennellessä voisi toivoa jonkun viisaan kertovan, mikä työkalu sopii mihinkin tarkoitukseen. Säästyisi runsaasti aikaa, kun ei tarvitsisi testailla huonosti sopivia työkaluja loputtomiin. Tässä artikkelissa käymme syvällisesti läpi työkaluja, joiden avulla pysyt digimarkkinoinnin aallonharjalla ja varmistat, että yrityksesi markkinointi tekee parasta mahdollista tulosta – parhailla mahdollisilla työkaluilla.
Markkinoinnin automaatio
Modernille markkinoijalle ei markkinoinnin automaatio ole mikään uusi juttu. Itse asiassa markkinoinnin automaatiojärjestelmiä on käytetty jo vuosia toistuvien tehtävien tekemisessä ja myyntiputkien rakentamisessa.
Hyvän automaatiotyökalun avulla voi ajan säästämisen lisäksi suorittaa rutiinitehtäviä työkalun tehdessä ennalta ohjelmoituja markkinointitehtäviä automaattisesti, itsenäisesti ja ajastetusti. Automaatiotyökaluja on olemassa suuri määrä ja jokainen niistä on suunnattu tietylle markkinoinnin osa-alueelle. Edellä jaamme meidän vinkkimme parhaista automaatiotyökaluista.
HubSpot
HubSpot on ollut jo vuosia markkinoinnin automaatiojärjestelmien kärkinimi, eikä suotta. Järjestelmä tarjoaa useita työkaluja samassa paketissa ja yhdellä kirjautumisella – osan työkaluista jopa täysin ilmaiseksi. Moni yritys käyttääkin jo HubSpotin ilmaiseksi tarjoamaa CRM eli asiakkuudenhallinnan työkalua, vaikka ei käyttäisi yhtäkään järjestelmän tarjoamaa niin sanottua markkinointityökalua.
Omien sanojensa mukaan HubSpot kasvattaa verkkosivuliikennettä, tuottaa liidejä ja antaa mittauskelpoista tietosisältöä markkinoinnin ROI:n eli pääoman tuottoasteen laskemiseksi. Se myös lyhentää myyntiin käytettävää aikaa ja parantaa kauppojen lukkoon lyömisen prosenttia myyntityökalujen avulla. HubSpot on monipuolinen järjestelmä, joka tarjoaa kaiken lomake- ja livechat-työkaluista markkinointiautomaatioon, sekä työkalut markkinoinnin automaatioprosessien rakentamiseen ja asiakaspolun analyysiin.
Järjestelemän loistokkuus näkyy luonnollisesti myös hinnoittelussa. Kyseessä on yksi markkinoiden kalleimmista: jotta parhaimmillaan yli 3000 dollarin (pienimmilläänkin 45–800 dollarin) kuukausimaksu tulisi maksettua takaisin toteutuneena kauppana, yrityksellä tulee olla riittävästi henkilöresursseja käytettäväksi sisällöntuotantoon ja analytiikkaan. Suosittelemme HubSpotia lähes varauksetta suuremmille yrityksille, joiden markkinointi on vakiintunutta, ja joiden myyntiprosessi sekä asiakaspolku ovat läpikotaisin tutkittu ja toimiviksi todistettu.
ActiveCampaign
Toinen jättitekijä markkinoinnin automaation saralla on ActiveCampaign, joka tarjoaa lähes kaiken, mitä uutiskirjetyökalulta voi vaatia. Sen kehittyneet automaatiotyökalut ovat hinta-laatusuhteeltaan mielestämme ylivoimaisesti markkinoiden parhaat: halvin ActiveCampaignin markkinointipaketti alkaa halvimmillaan 9 dollarin kuukausimaksusta (vuosimaksu 108 dollaria, kuukausimaksulla 15 dollaria) ja riittää aloitusvaiheessa hyvin B2B-yrityksen käyttöön (enintään 500 kontaktia). Kehittyneen liidipisteytysjärjestelmän ja sisäänrakennetun CRM-järjestelmän taas saa jo alkaen 70 dollarilla kuussa. Markkinointilistojen kasvaessa hinta ei siltikään nouse lähelle HubSpotin korkeaa hintahaarukkaa.
Suosittelemme ActiveCampaignia isolle osalle asiakkaistamme siis syystä. Pieni kuukausimaksu ei pakota talon sisäistä markkinointitiimiä työskentelemään hiki hatussa sisältöjen parissa, vaan automaatioketjuja, kampanjoita ja liidipisteytysjärjestelmää voidaan rakentaa vähän kerrallaan, testaamalla ja oppimalla.
Muita huomionarvoisia automaatiotyökaluja:
- Adobe Marketo Engage tarjoaa automaatio-ohjelmistoja SEO:n parantamisen ja sisällöntuotannon tueksi.
- Pardot on hyödyksi markkinoinnin automaatiossa ja liidien hallinnassa.
Organisointi ja yhteistyö
Jokaisessa yrityksessä tulee jossain vaiheessa eteen tilanne, jossa tiedostoja, keskeneräisiä projekteja ja datapisteitä on ripoteltu pitkin yrityksen tietokoneita, ja loppujen lopuksi kaiken organisointi alkaa tuottaa suurtakin päänvaivaa. Järjestelmällisyys, erityisesti markkinointitiimissä, on ensiarvoisen tärkeää välttääkseen päällekkäisen työn tekemisen ja asioiden uudelleen toistamisen. Olisi järkevää ottaa käyttöön jokin organisointityökalu hetkestä, jolloin yrityksen työntekijämäärä ylittää kriittisen yhden työntekijän rajapinnan.
Google Drive
Ketään ei taida yllättää se, että suosittelemme Googlen työkaluja tiimin ja tiimien välisten tiedostojen organisointiin ja yhteistyöhön. Googlen palvelutarjoomassa on uskomattoman hyvä hinta-laatusuhde, kun tarkoituksena on tehdä yhteistyötä usean henkilön tiimissä. Samanaikainen tiedostojen muokkaaminen, helpot työkalut jakamiseen ja pilviasematila ovat Googlella huippuluokkaa. Näin ollen annamme sille vahvan suosituksen.
Dropbox
Dropbox on toinen erinomainen työkalu tiedostojen ja henkilöiden organisointiin, olitpa millä laitteella tahansa. Kuuluit sitten markkinointi- tai myyntitiimiin, hallussasi on aina viimeisin myyntiesitelmä, Photoshop-pohja tai edellisen kuun myyntitilasto. Dropboxin uudemmat työkalut, kuten Dropbox Paper, mahdollistavat useamman henkilön työskentelyn samassa dokumentissa. Tämä taas auttaa yhteistyön tekemisessä sekä pitää tiimisi järjestelmällisenä pääkonttorilla ja kotitoimistolla.
Trello
Erityisesti ohjelmistoalalla suosittu työkalu, Trello, on oiva apu moniosaisten ohjelmistoprojektien loppuun viemisessä. Sen avulla minimoidaan helposti päällekkäisen työnteon uhka. Trellon perusversio on täysin ilmainen ja riittää useille yrityksille sellaisenaan. Maksullinen versio tuo kuitenkin suurimman kilpailuedun esiin: power-upit. Trellon maksulliseen (17,50 €/käyttäjä) voi liittää rajattoman määrän erilaisia power-upeja eli integraatioita eri järjestelmiin. Niitä hyödynnettäessä esimerkiksi jaettuun kalenteriin, Google Driveen tai Dropboxiin, yrityksen markkinoinnin tuottavuus nousee uusiin sfääreihin.
Slack
Monille tuttu Slack ei ole pelkkä yksinkertainen viestityökalu. Sen avulla voi tietysti keskustella ja kuulustella tilannepäivityksiä nopeasti tiimikavereiden kanssa, mutta hieman erityisemmän sovelluksesta tekee kuitenkin sen liitännäiset. Tiimin kommunikointiohjelmaan voi yhdistää lukemattoman määrän työkaluja, mukaan lukien aiemmin mainitut järjestelmät: HubSpot, ActiveCampaign, Trello, Google Drive ja Dropbox. Kaikki tiimin sisäisen kommunikaation, kalenterimerkintöjen lisäämisen, luonnosten lähettämisen ja Trellon työkorttien asettamisen välillä on mahdollistettu samanaikaisesti, mikä on uskomaton suoritus yhdeltä sovellukselta.
Slackin perusversio on ilmainen. Liitännäisten lisääminen Slackiin vaatii maksullisen version, joka ei tosin ole hinnalla pilattu. Reilut 6 dollaria kuukaudessa maksava peruspaketti riittää hyvin pienille ja keskisuurille yrityksille.
Sisällöntuotanto
Canva
Canva saa meiltä lämpimät suositukset. Sillä tuotat nopeasti graafista materiaalia sosiaaliseen mediaan, uutiskirjeisiin, verkkosivuille ja printtiin. Vaativimmissa kohteissa on kuitenkin syytä tutustua Adoben graafisten työkalujen pakettiin. Hinta-laatusuhteeltaan Canva on silmiinpistävän hyvä, ottaen huomioon sen, että lähes kaikkiin ominaisuuksiin pääsee käsiksi ilmaisella versiolla.
Pro-versio on sekin hyvin edullinen: 12 eurolla kuukaudessa muodostat oman brändivälineistösi ja saat käyttöösi laajan ilmaisen materiaalin pankin, josta vain osa on käytettävissä perusversiossa.
Adobe Cloud Express
Adobe Cloud Express (entinen Adobe Spark) on hieman yksinkertaisempi, mutta vielä Canvaakin tehokkaampi tapa tuottaa hyvännäköisiä graafisia elementtejä. Valmiista pohjista rakentamalla saat helposti luotua juuri brändisi näköisiä grafiikoita ja yksinkertaisia videosisältöjä.
Expressin kokeiluversio on ilmainen, mutta jatkossa lisenssi on hinnaltaan suhteellisen korkea ominaisuuksiin verrattuna. Jos käytössäsi on koko Adoben Creative Cloud, Express on erittäin suositeltava työkalu tutustuttavaksi.
Google Docs
Google Docs on ilmainen tekstinkäsittelyohjelma, joka antaa usean kirjoittajan työskennellä saman dokumentin sisällä yhtäaikaisesti. Hinta-laatusuhteeltaan täydellinen Docs ei maksa peruskäyttäjälleen yhtään mitään. Ohjelma toimii hyvin jopa suurempien tekstikokonaisuuksien kanssa, ja siihen saadaan lisättyä liitännäisiä kielenhuollollisista työkaluista graafisiin visualisointeihin.
Konversio-optimointi (CRO)
Markkinoinnin tarkoituksena on lopulta ajaa kävijät konversioon, eli ostamaan, jättämään yhteystietonsa tai muuhun yrityksen asettamaan tavoitteeseen. Fiksu markkinoija optimoi jatkuvasti liikennettä konvertoitumaan tehokkaammin, ja ongelmien ilmaantuessa vastauksena ovat laskeutumissivu- ja analytiikkatyökalut.
Nykyään suurin osa parhaista laskeutumissivutyökaluista ei vaadi paljoa ohjelmointiosaamista. Kummassakin suosittelemistamme CRO-työkaluissa on mahdollisuus käyttää dynaamista sisällönsyöttöä. Lisäksi CRO-työkalujen tulee olla myös asiakkaalle helposti käytettävissä. Uskallammekin siksi suositella seuraavia työkaluja.
Unbounce
Unbounce on tällä hetkellä yksi käytetyimmistä CRO-työkaluista. Kyseisellä rakennustyökalulla on erittäin helppo luoda mobiilioptimoituja laskeutumissivuja ja testata niitä. Sivujen analytiikka on asiakkaille ja tulosten seuraamiselle erittäin tärkeää.
Unbouncen analytiikka on selkeästi luettavissa ja helppo tulkita konkreettisiksi kehityskohdiksi. Lisäksi Unbounce integroituu yleisimpiin CMS eli sisällönhallintajärjestelmien alustoihin muutamalla klikkauksella. Dynaaminen sisällönsyöttö onnistuu Unbouncen convertibles-tasojen avulla, jolloin ihmiset näkevät juuri oikeat sisällöt ja tarjoukset.
Unbouncen hinnoittelu alkaa 90 dollarin kuukausihinnasta ja on jokaisen sentin arvoinen.
Landingi
Landingi on toinen suosittu CRO-työkalu. Landingi integroituu kaikkiin moderneihin sivustoalustoihin näppärästi ja pitää sisällään lähes kaikki samat ominaisuudet kuin Unbounce. Ainoastaan käyttökokemus on hiukan erilainen.
Näistä kahdesta vaihtoehdosta Landingi on se hiukan edullisempi hinnoittelun lähtiessä liikkeelle 29 dollarista kuukaudessa.
Muita työkaluja konversio-optimointiin
- Leadpages on työkalu, jolla kootaan laskeutumissivut vaikkapa valmiina olevista mallipohjista. Leadpages sisältää työkalut liidintuotantoon ja maksimaaliseen konversioon.
- Instapage on laskeutumissivualusta, joka mahdollistaa sivujen räätälöimisen yrityksen brändi-ilmeeseen sopien. Instapagella onnistuu myös sivujen A/B-testaus.
- Hotjar analysoi nettisivun vierailijoiden käyttäytymistä. Hotjar mm. visualisoi klikkaukset ja skrollaukset, jotta tiedetään, mihin suuntaan sivujen sisältöä ja rakennetta kannattaa kehittää konversiolukujen kasvattamiseksi.
Työkalut hakukoneoptimointiin (SEO)
Teitpä hakusanatutkimusta, sisällön optimointia tai sivuston hakukonesijoituksen tarkistusta, jokaisen markkinoijan työkalupakista tulee löytyä SEO- eli hakukoneoptimointityökalu. Google Analytics ja Semrush ovat eniten käyttämämme työkalut hakukonesijoituksen analysoimiseen.
Google Analytics
Tässä on jokaisen digimarkkinoijan tärkein työkalu. Jos et vielä ole ottanut käyttöösi Google Analyticsia, tee se nyt. Analyticsin käyttö on ilmaista ja sen tuottama data mittaamattoman arvokasta. Suurin osa muista analytiikkatyökaluista ottaa tietosisältönsä Google Analyticsin ohjelmointirajapinnan kautta tietoa yhdistellen ja esittäen sen erilaisessa muodossa.
Semrush
Semrush sisältää hurjan määrän SEO-ammattilaiselle tärkeitä työkaluja ja mittareita. Hakusanaehdotukset, automaattiset verkkosivujen auditointiraportit sekä hakusanojen sijoitusten ja paluulinkkien seuraaminen ovat ehkä ne käytetyimmät ominaisuudet monien muiden lisäksi.
Semrush maksaa halvimmillaan vajaan satasen kuussa ja rahalle saa hurjan paljon vastinetta.
Chrome-laajennukset
- Keywords Everywhere oli loistava laajennus hakukoneoptimointia ja hakusanamainontaa ajatellen, mutta se muuttui ajan myötä maksulliseksi. Sen tilalle tullut entistä ehompi Keyword Surfer antaa hakutulosten perusteella lisätietoja mm. arvioidusta sivustovierailujen ja avainsanojen määrästä kullakin sivustolla, ja mikä parasta, se tarjoaa perustellut avainsanaideat omalle sivustollesi samankaltaisuuden ja hakuvolyymin perusteella. Kyseessä on siis korvaamaton työkalu, joka nopeuttaa omaa hakukoneoptimointia hurjasti.
- Jos haluat tietää, mitä kaikkea kilpailijasi sivusto pitää sisällään, asenna Wappalyzer. Laajennus tutkii lähdekoodista käytetyn alustan, widgetit eli niin kutsutut vimpaimet, kuten Facebook-liitännäiset, analytiikkatyökalut ja jopa ohjelmointikielen. Markkinoijalle se on oikein hyödyllinen työkalu, sillä kun huomaa jonkin olennaisen puuttuvan, se on helppo lisätä. Jos kilpailijasi uudelleenmarkkinointi on ihailtavan tehokasta, Wappalyzer voi paljastaa koneiston osat yhdellä vilkaisulla.
Bonus-vinkki
Osa suosittelemistamme työkaluista ei suoranaisesti asetu minkään kategorian alle. Niillä kuitenkin tarjoat asiakkaallesi uniikimman ja henkilökohtaisemman palvelukokemuksen verkossa.
Typeform
Jos haluat antaa asiakkaallesi ripauksen persoonallisuutta tai jopa viihdyttää asiakasta pysymään sisältöjesi parissa hiukan kauemmin, on Typeform siihen loistava työkalu.
Typeformia ei voi oikeastaan kutsua kyselytyökaluksi. Sitä voisi kutsua ennemminkin keskustelevaksi, interaktiiviseksi lomaketyökaluksi, jonka käyttökokemus tuntuu henkilökohtaisemmalta kuin pelkkä lomakkeen täyttäminen. Typeformia voi käyttää kyselyiden, liidintuotannon tai tietovisojen pystyttämisessä.
Hinta peruskäyttäjälle on 21 euroa kuussa. Jos painit kyselytyökalujen viidakossa tai haluat antaa kävijöille ripauksen inhimillisyyttä, Typeformiin kannattaa tutustua.
Huom: hinnat on tarkistettu alkuvuodesta 2022, ja ne voivat muuttua ajan myötä.