Kolme vinkkiä toimivaan sisältöön

Sisällöntuottajan tulisi miettiä kolmea pointtia tuottaessaan sisältöä asiakkailleen:

Tekstin sujuvuus ja luovuus – millaista tekstiä on miellyttävä lukea?

Kohderyhmälle tuotettu sisältö, joka opettaa tai viihdyttää – mitä teksti tarjoaa lukijalle?

Hakukoneoptimointi – miten tekstin löytää?

Käytännössä sisällöntuottajan tulisi tasapainoilla näiden seikkojen parissa ja löytää se täydellinen keskitie, jolla asiakas saa rahoilleen parhaan vastineen ja lukijat palaisivat yrityksen tekstien pariin suupielet kuolaa valuen.

Tässä blogikirjoituksessa keskitytään näihin kolmeen keskeiseen asiaan, joiden avulla nostat oman sisältösi täysin uusiin ulottuvuuksiin ja bloggaamisesta tulee ihan oikeasti kannattavaa.

Mitä on sujuva teksti?

Sisällöntuottajan työssä olisi ihan hyvä osata kirjoittaa. Eikä siis vain kirjoittaa hyvällä kieliopilla virkettä toisen perään, tai tuottaa tuhatta sanaa ajatuksenvirta-tekstiä. Sujuvaa tekstiä lukiessa lukija tietää jo otsikon perusteella, mitä hänelle tarjotaan: Viisi vinkkiä puutarhan valmisteluun kesää varten tai Näin valitset oikean rinkan vaellukselle. Miellyttävän tekstin rakentenne on helppolukuinen ja se ohjaa lukijaa kappaleesta toiseen loogisessa järjestyksessä.

Kirjoitatko useammalla kuin yhdellä kielellä? Varo niiden sekoittumista teksteissäsi, ja kun mahdollista, vältä samana päivänä eri kielillä kirjoittamista. Anglismit ja idiomit ovat jo osakseen sekoittuneet suomenkieleen, mutta “isot kuvat” ja “pitkät juoksut” kannattaa vielä jättää sinne engalnninkielisiin teksteihin. Jos kirjoituskieli vaihtuu usein, jopa kesken päivän, voi kirjoittamista helpottaa asennoitumalla seuraavaan kieleen lukemalla pari sen kielistä artikkelia, tai kuuntelemalla sitä hetken ennen kirjoittamista.

Idiomeille on myös aikansa ja paikkansa; jos tekstin on saavutettava laaja yleisö, sen pitää olla helposti lähestyttävä. Tiesitkö, että esimerkiksi suomen viittomakielessä ei käytetä samoja idiomeja kuin suomenkielessä? Niiden kääntäminen on haastavaa ja ne aiheuttavat hämmennystä myös tekstistä luettuna. Helppolukuinen teksti käyttää selkeää kieltä ja hyödyntää kursiivia ja lihavointia erottaakseen vieraskieliset sanat ja tärkeät termit tai nimet tekstin seasta:

 | “- – onnistuu Unbouncen convertibles-tasojen avulla,”
| “- – automaation saralla on ActiveCampaign,”.

Ennen kuin kirjoitat sanaakaan yhtään mistään, kysy siis ensin itseltäsi: kuka lukija on? Kuinka paljon lukijan voi olettaa tietävän palvelusta tai tuotteesta, josta olet kirjoittamassa, eli pitäisikö alan jargonia avata tekstissä, vai välttää ylipäänsä? Jos lukija hämmentyy jo ensimmäisessä kappaleessa ja joutuu googlettamaan termejä, todennäköisyys, että hän lukee tekstin loppuun asti hupenee. Lukijan tunteminen vaatii paneutumista ja tutkimista.

Tutki, tutki ja tutki.

Ketä lukijasi ovat? Mitä he haluavat kuulla? Mitä ongelmia asiakkaillasi voisi olla, jotka sinä voisit yrityksesi avulla ratkaista?

Ensimmäinen (ja helpoin) tapa selvittää asiakkaiden tarpeet on jutella palvelusi kontaktipisteiden, kuten myyjien kanssa. Mitä asiakkaat toivovat sinun heille kertovan, jotta sanahelinä konvertoituisi kassaan, minkälainen sisältö tuottaa asiakkaita? Millaisten ongelmien kanssa asiakkaasi painivat ja miten ne voitaisiin ratkaista?

Jos joka toinen asiakas joutuu kysymään tuotteen tai palvelun personointimahdollisuuksista, kaipaavat sivusi kipeästi sisältöä aiheeseen liittyen. Äläkä tyydy pelkästään kertomaan oman yrityksesi tarjoomasta, vaan auta heitä myös palveluportfoliosi ulkopuolelta, mutta silti toimialaasi liittyen. Pihakiviä myyvä yritys voi hyvin kertoa kevätkasvien kitkemisestä, asiakkuudenhallintajärjestelmiä tarjoava yritys voi kertoa henkilöstön motivoinnista tai digitaalisia kirjoja myyvä yritys voi kertoa parhaat riippumattovinkit kesälle. Vain mielikuvituksesi on rajana.

Koska viimeksi googlasit asioita, joita asiakkaasi käyttävät palveluidesi yhteydessä?

Hydrauliöljyä traktoreihin myyvä yritys voi yllättyä, kun googlaamalla omia tuotteitaan löytyy pelkästään maastopyörän joustohaarukan huolto-ohjeita. Ehkäpä voisit kertoa erilaisten öljyjen käytöstä myös maatalouden ulkopuolella? Quora, Reddit ja muut suositut keskustelufoorumit ovat hyviä paikkoja aloittaa. Tai vielä parempi, laita jokin mediaseurantapalvelu seuraamaan mielenkiintoisimpia foorumeita, jolloin saat tiedon aina kun seurantakohteitasi mainitaan. Tutustu muun muassa näihin työkaluihin:

SEMRUSH

https://www.semrush.com/

GOOGLE KEYWORD PLANNER

https://ads.google.com/intl/fi_fi/home/tools/keyword-planner/

GOOGLE TRENDS

https://trends.google.fi/trends/?geo=FI

Pysy ajan tasalla palveluusi liittyvistä aiheista, sekä tunne ja laajenna kohderyhmääsi tarjoamalla asiakkaillesi jotain uutta, viihdyttävää, tai opettavaa.

Seuraa kilpailijoitasi

Aloita hyvän sisällön metsästys parhailta kilpailijoiltasi: Mitä he tekevät hyvin? Mitä voisit oppia kilpailijoidesi tavasta tuottaa sisältöä? Onko kovimpien kilpailijoidesi sisällössä aukkoja?

Hyvä tapa vallata orgaanista näkyvyyttä kilpailijoilta relevanttien hakusanojen piirissä on analysoida, onko kilpailijan sisällöissä aukkoja ja aihepiirejä, joita ei vielä ole käsitelty. Laadukkaalla sisällöllä voit napata hyvän hakukonesijoituksen kilpailijaltasi aihepiirirelevanttien artikkelien avulla. Esimerkiksi lemmikkitarvikkeita myyvä yritys voisi kirjoittaa jutun punkkien levinneisyydestä 2022, aiheesta, josta keskustelufoorumeilla jo puhutaan, mutta jota kilpailijat eivät ole sisällössään maininneet.

Miten kilpailijoittesi sisällöt toimivat? Entä minkälaiset artikkelit nousevat korkeimmalle haettaessa tietyillä hakutermeillä? Ota selvää siitä, miten pääset samaan sijoitukseen tiettyjen hakusanojen piirissä hakusanasuunnittelun avulla. Älä kuitenkaan sorru ylianalysointiin, se johtaa pelkästään hakusanaähkyyn ja pahimmillaan surkeaan sisältöön! Oikeilla työkaluilla löydät parhaat aiheet teksteihisi ja pääset analytiikan sijasta tekemään luovaa työtä artikkelin kirjoittamiseksi.

SEMRUSH SEO CONTENT TEMPLATE

https://www.semrush.com/seo-content-template/

UBERSUGGEST

https://neilpatel.com/ubersuggest/

Ilman kalliita työkalujakin pärjää, mutta niiden avulla pystyt kuitenkin nopeasti todentamaan artikkelillesi selkeän tarpeen orgaanisen hakukonesijoituksesi kasvattamisessa. Sekä Semrush että Ubersuggest ovat maksullisia palveluita, mutta tarjoavat ilmaisen testijakson.

Tuota sisältö hakukoneille helpoksi, ihmisille hyväksi.

Lähes kaikissa ohjelmissa joissa tuotat tekstejä on sanalaskuri ja hakutoiminto. Käytä niitä. Sanalaskurilla pysyt kartalla siitä, kuinka pitkä tekstisi on, ja hakutoiminnolla voit tutkia montako kertaa olet syöttänyt kunkin halutun hakusanan. Muista, että tuotat sisältöä pääasiassa ihmisten luettavaksi mutta myös hakukoneiden indeksoitavaksi. Google tunnistaa hakusanaähkyn helposti, ja huonosti kasattu sisältö voi jäädä pahimmassa tapauksessa jopa indeksoimatta jos olet yrittänyt kikkailla liikaa. Muista, että Google osaa myös tunnistaa plagioinnin jopa yliopistojen käyttämiä järjestelmiä tehokkaammin. Oikotietä onneen ei ole.

Sisällöntuotanto ei loppujen lopuksi ole kuitenkaan ydinfysiikkaa, ja jokainen, jolla on tietokone ja näppäimistö voi tuottaa laadukasta tekstiä. Sisältömarkkinoinnin ulkoistuksessa tulee muistaa, että yrityksen sisällä on juuri se paras tieto ja osaaminen oman toimialan asioista. Jokaisen asiakkaan kohdalla blogitekstien, sisältöartikkeleiden, oppaiden ja whitepapereiden sisällöntuotanto perustuu huolelliseen haastatteluun tai saumattomaan yhteistyöhön asiakkaan kanssa.

* Huom. hinnat on tarkistettu alkuvuodesta 2022, ja ne voivat muuttua ajan myötä.

Várri tarjoaa hakukoneoptimoitua sisällöntuotantoa suomeksi, englanniksi ja saksaksi kahden koulutetun filologin ammattitaidolla. Käännämme ja taitamme myös esitteitä ja printtimateriaaleja. Ota yhteyttä!

info@varri.net

Picture of Sakari Kitunen

Sakari Kitunen

Sakari Kitunen on kokenut sisältöstrategiakonkari ja taitava sisällöntuottaja, joka voi myös kouluttaa yrityksenne henkilökuntaa tuottamaan laadukasta ja hakukoneoptimoitua sisältöä. sakke@varri.net

Jaa artikkeli