Paljonko markkinointi maksaa?

mita maksaa

Markkinointibudjetin määrittäminen on jokaisen yrityksen ongelma. Kuka tekee, mitä tekee ja kuinka paljon rahaa käytetään kolmannen osapuolen palveluihin? Exceleistä voi hakea tukea päätöksilleen, mutta valitettavasti absoluuttista totuutta ei löydetä edes tuhannen markkinointipalaverin aikana. Kirjoitimme tämän artikkelin, jotta budjetointi ja resursointi olisi edes himpun verran helpompaa.

tl;dr Klikkaa alta suoraan kustannuslaskuriin

Markkinointibudjetti

Jos tarkastellaan suuria ja keskisuuria yrityksiä, markkinointibudjetit voivat tuntua päätä huimaavilta – jopa 10% liikevaihdosta ohjataan markkinointiin! Tämä voidaan kuitenkin ymmärtää koneiston ruokkimisena, etenkin jos keskikaupan koko on suuri. Yksiselitteistä budjettia ei kuitenkaan valitettavasti voida määritellä, mutta suosittelemme laskemaan aluksi omaa potentiaalista markkinointibudjettia seuraavalla kaavalla:

Keskikaupan koko x (liidien määrä x konversioprosentti) = myynti / kk

Ja sitten sama kuvitteellisilla, mutta keskimääräisillä luvuilla:

5000€ x (200/kk x 7%) = 70 000€/kk

Jos tuosta myynnistä lasketaan 10% markkinointiin joka kuukausi, käytetään 7000€ / kk. Ei vaikuta ollenkaan huonolta, jos viivan alle jää silti 63 000€ / kk, eihän?

Markkinointi on kylläkin paljon muutakin kuin Googlelle syydettyjä euroja. Ilman selkeää suunnitelmaa ja osaamista, markkinointibudjetti voitaisiin yhtä hyvin kaataa toivomuskaivoon tai niillä voitaisiin ostaa taikapapuja.

In-house vai ulkoistettu markkinointi?

Markkinointi on valtavan laaja kokonaisuus, johon nivoutuu kymmeniä osa-alueita. Harvalla yrityksellä on kymmenien huippuammattilaisten markkinointitiimiä, joten usein markkinointi kaatuu kaikessa laajuudessaan vain muutaman ihmisen harteille. Koska kukaan ei ole seppä syntyessään ja uusia asioita täytyy opetella, kunnes opeteltuja asioita on suorastaan hengästyttävä määrä, jolloin resurssit ovat hyvin repaleiset ja lopputulos voi olla parhaimmillaankin tyydyttävää. On aivan ymmärrettävää, että tällaisessa tilanteessa yritysjohdolle muodostuu käsitys, että markkinointiin käytettävät varat valuvat hukkaan.

Mieti siis, kuinka arvokasta markkinointitiimisi työaika on? Olisiko tehokkaampaa, jos valokuvauksen, sisällöntuotannon ja graafisen työn ammattilaiset voisivat keskittyä vain ydinosaamiseensa ja muut osa-alueet ulkoistettaisiin asiantuntijoille?

Yritysten täytyy olla näkyvillä Googlen orgaanisessa sekä hakusanamainonnassa, Facebookissa, Instagramissa, LinkedInissä, TikTokissa, medioissa, uutiskirjeissä jne. Edellä mainitut kanavat ovat vieläpä hyvin monitahoisia ja toimivassa markkinointikoneistossa on yhtäkkiä enemmän osia kuin japanilaisessa perheautossa.

Japanilaista autoakaan ei kokoa yksi ihminen alusta loppuun. Valtavassa tehtaassa on työpisteitä, joissa jokaisella työskentelee kapea-alainen mutta tehokas huippuammattilainen.

Mieti nyt markkinointitiiminne vahvuuksia.

Teillä on taitavia graafikoita. Kenties nopeita ja tarkkoja sisällöntuottajiakin. Se avokonttorin kulmassa istuva kaveri on pahuksen etevä käyttämään markkinoinnin automaatiotyökalua. Hakusanamainontaan ja sosiaalisen median drip-kampanjoihin ei kylläkään ole erityisemmin halukkaita, joten niitä hoitaa aina joku jolla sattuu olemaan aikaa. Olisiko kannattavaa ulkoistaa tuo osa-alue?

Markkinoinnin ammattilainen on 30-50% tehokkaampi kuin markkinointia satunnaisesti tekevä

Markkinointia voidaan miettiä kodin remontointina: on usein edullisempaa hankkia tarvikkeet ja työkalut valmiiksi ja tehdä remontti itse, mutta ammattilainen hoitaa sen varmuudella nopeammin ja lopputulos on huolellisempi ja siistimpi. Lisäksi hän tekee sitä työkseen, eikä joudu kesken remontoinnin ruokkimaan perhettään, kulkemaan harrastuksissa tai hoitamaan sataa muuta asiaa remontoinnin ohella. Sinä voit hoitaa pintamaalauksen tai valvoa projektin etenemistä.

Mihin toimenpiteisiin kannattaa panostaa?

Tähän kysymykseen pystyt vastaamaan vain sinä. Jos markkinoitte kuluttajille, sosiaalisen median kanavat ovat tehokkaita ja edullisia väyliä tavoittaa kohderyhmät. Jos taas toimitte B2B-sektorilla, on Google ja joissain tapauksissa LinkedIn parempi vaihtoehto kuin arkiset somekanavat. Suosittelemme myös, että tuotat säännöllisesti ajankohtaista sisältöä sivustollenne. Vastaa yleisimpiin kysymyksiin, kerro miten ratkaisitte asiakkaan ongelman tai kuvaile palvelunne prosesseja tai tuotteen toimintaa.

Usein nämä asiat kuitenkin hoituvat paremmin ammattilaiselta, vaikka hän ei yrityksenne sisällä toimikaan – tai juuri siksi. Ulkoistettu markkinointitoimisto katsoo yritystä, tuotetta tai palvelua ulkoapäin, asiakkaan silmin. Siksi hän osaa kirjoittaa hakukoneystävällisiä sisältöjä, jotka vastaavat potentiaalisten asiakkaiden kysymyksiin ja ohjaavat kaivattua liikennettä sivuille.

Pistelaskurimme avulla voit testata, mitä ulkoistettu markkinointi maksaa. Valitse painotukset eri osa-alueille tavoitteidenne mukaan ja laskuri kertoo, mihin resursseja käytetään ja paljonko työ maksaisi. Koska markkinointitarpeet elävät sesonkien ja tilanteiden mukaan, resursseja täytyy kohdentaa eri tavoin eri aikoina. Voit siis suunnitella pisteiden käyttöä vaikka joka kuukaudelle erikseen, pysymällä silti jatkuvasti markkinointibudjetissa ja näet kaiken aikaa, mihin pisteitä (eli resursseja) kulloinkin käytetään. Voit käyttää sitä myös oman markkinointinne työkaluna, sillä pisteet kuvastavat hyvin sitä, kuinka paljon kuhunkin toimenpiteeseen kuluu aikaa!

Panosta siis yrityksen sisällä siihen, johon teiltä löytyy valmiiksi osaamista ja resursseja. Ulkoista kaikki muu, sillä näin saat parhaan lopputuloksen.

Jaa artikkeli

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp