Opas huipputehokkaiden laskeutumissivujen rakentamiseen

Laskeutumissivustot toimivat hyvin toteutettuina erittäin tehokkaina liidikoneina, jotta myyntisi ei tarvitse koskaan enää soittaa kylmäpuhelua. Pahimmillaan ne pilaavat brändiarvosi ja heität rahaa lapiolla Googlelle ja Facebookille pelkästään huomataksesi, että laskeutumissivusi ei toimi odotetusti. Laskeutumissivuston suunnittelulla ja toteutuksella on erittäin tärkeä rooli sisältömarkkinoinnin onnistumisessa.

Laskeutumissivustot rakennetaan yhtä tarkoitusta varten. Olipa laskeutumissivustosi tarkoitus johdattaa vierailijat jättämään yhteystietonsa ilmaisen oppaan toivossa tai myymään jotain tiettyä tarjoamaasi tuotetta tai palvelua, on sen oltava vierailijalle tarpeeksi houkutteleva jotta konversio tapahtuu.

Ensimmäinen asia jota tulee miettiä laskeutumissivustoa suunnitellessa on tarjooma eli konversiohoukutus. Alallasi on varmasti satoja kilpailijoita jotka ennen pitkää taistelevat saman vierailijan rahapussista ja heidän houkuttelemiseensa tarvitaan jokin koukku. Ilmainen e-kirja, mielenkiintoinen webinaari, yksilöity tarjous, ilmainen konsultaatio liittyen alaasi, alennuskoodi verkkokauppaan tai joku muu vierailijoita tarpeeksi houkutteleva asia, joka saa heidät antamaan yhteystietonsa jotta voit lisätä heidät markkinointilistallesi.

Konversiohoukutin on useilla aloilla helppo johtaa suoraan niistä kysymyksistä joita asiakkaasi sinulta useimmin kysyvät.

  • ”Kestääkö tämä peltikatto yli 20 vuotta?”
  • ”Kattomateriaalien kestävyystesti – Lataa ilmainen opas oikean katon valintaan.”
  • ”Missä voin majoittua matkailualueellanne?”
  • ”Matkailukeskus X:n majoituskartta – Lataa kartta”
  • ”Miksi en ostaisi tätä 3D-tulostinta Kiinasta? Saisin sen sieltä paljon halvemmalla.”
  • ”Kestävyysvertailussa Yrityksen X tarjoama 3D-tulostin – Lataa vertailu”

Konversiotarjous voi olla lähes mitä vain asiakkaitasi hyödyttävää tietoa. Pidä huoli että konversiotarjouksesi on laadukas. Pahin mahdollinen tilanne on, että asiakas lataa tarjouksesi ja huomaa sen olevan hänelle täysin hyödytön. Sisältömarkkinoinnissa on usein hyvä kertoa jotain mikä tekisi sinut työttömäksi. Miksi markkinointitoimisto tarjoaa asiakkailleen ilmaisia ohjeita lehdistötiedotteiden kirjoittamiseen tai sosiaalisen median hallintaan? Niinpä.

Konversiotarjouksesta call-to-actioniin

Kun tarjoomasi on niin timanttinen ettei yksikään sivustovierailija pysty sitä ohittamaan, on aika suunnitella laskeutumissivuston design, copy ja kaikkein tärkeimpänä CTA.

Kerro vain tarvittava!

Laskeutumissivuston sisällön suhteen vähemmän on useimmiten enemmän. Kerro vierailijalle rehellisesti mitä hän saa jos jättää vastineeksi oman sähköpostiosoitteensa, mutta älä sorru tekemään sisällöstä liian pitkää. Sivuston tarkoitus on saada kävijä markkinointiautomaatiosi pariin. Tässä muutama hyvä esimerkki; nouse ylös penkiltäsi ja huuda ”hep” jos tunnistat käyneesi näillä sivustoilla:

Design.

Laskeutumissivuston designin tulisi olla silmälle miellyttävä ja kuvastaa yritystäsi. Älä sorru kikkailemaan liikaa. Designissakin yleensä vähemmän on enemmän. Valkoiselle pohjalle kirjoitettu tummanharmaa selkeä teksti (Helvetica, Arial, Raleway jne.) toimii lähes aina paremmin kuin pastellisävyiselle liukuväripohjalle sijoiteltu koristeellinen ja vaikeasti luettava liian pitkä copy. Riippuen alastasi, kannattaa erilaisia värivaihtoehtoja kokeilla kuitenkin rohkeasti. Rantavaatteita tarjoava verkkokauppa voi hyvinkin käyttää kaunista rantamaisemaa taustakuvana mutta konsulttipalveluita tarjoavalle insinöörivetoiselle pyramidiorganisaatiolle se ei välttämättä ole paras lähestymistapa, ellei yrityksesi sitten satu sijaitsemaan rannalla tai ranta liity olennaisena osana liiketoimintaasi.

Muun muassa Twitterin laskeutumissivusto on hyvä esimerkki yksinkertaisesta ja toimivasta designista.

CTA

Tärkein kaikista, eli nappula jota painamalla vierailija lopulta kääntyy kuumaksi prospektiksi, johon markkinointiautomaatiokoneistosi voi alkaa työntämään timanttista sisältöä.

Copy

Huonoin CTA-nappulan teksti on yleensä se, joka on laskeutumissivualustaasi valmiiksi asennettuna. “Tilaa uutiskirje” -, “Lataa esite” – ja “Lähetä”-nappulaa huomattavasti paremmin toimii tarjoomasta saatavaa etua vastaava copy. Kokeile seuraavalla laskeutumissivustollasi vaikkapa seuraavia vaihtoehtoja ja tutki, oliko niinkin pienestä asiasta kuin CTA-napin tekstillä eroa edelliseen.

“Tilaa uutiskirje → “Liity ammattilaisten joukkoon”

“Lataa esite” → “Haluan oppia lisää”

“Lähetä” → “Haluan lopettaa asioiden tekemisen väärin”

Tärkeää on pitää teksti mahdollisimman informatiivisena ja lyhyenä. Jos CTA-nappisi teksti on yli viisi sanaa, mieti uudelleen.

Väritys

Kontrastivärit ja vastavärit toimivat hyvin ja erottuvat taustasta positiivisesti edukseen. Punainen nappula valkoisella pohjalla voi parantaa CTR-suhdetta satoja prosentteja jos edellinen nappulasi oli valkoinen. Värisuunnittelun apuna toimii hyvin niin ammattilaisilla kuin amatööreilläkin Adoben värikartta.

https://color.adobe.com/fi/create/color-wheel/

Persoona

Puhu aina mieluiten ensimmäisessä persoonassa. Vai kumpi kuulostaa sinun korvaasi paremmalta? Pienillä asioilla on usein suurin merkitys.

“Lataa ilmainen esitteesi”

VAI

“Lataa ilmainen esite”

Kiireen tunne

Tiedäthän myyntikikan, jossa myyjä kertoo tuotteita olevan vain rajallinen määrä jäljellä. Jos mahdollista, yritä saada CTA-napin copyyn mukaan sama aspekti.

“Lataa ilmainen esitteesi nyt!”

“Vielä tänään -50 % miesten paidoista pukeutumisoppaan tilaajille”

Ennakkotilaajille vielä tämän viikon ajan “Haluan -30 % ensimmäisestä tilauksesta”

Tarkentava teksti.

Joissain tilanteissa CTA-napin alle tai sivuun voi lisätä tarkentavan tekstin, joka tuo esiin jotain mikä vierailijaa odottaa liittyessään listallesi.

“Aloita ilmainen kokeilu – luottokorttia ei tarvita.”

Testaa, testaa ja testaa

Aloita laskeutumissivustojen rakentamien konservatiivisesti ja totu siihen, että ne eivät ole koskaan valmiit. Testaa, testaa ja testaa.

Lue lisää laskeutumissivustoista ja konversio-optimoinnista

8 vinkkiä laskeutumissivujen A/B -testaukseen

Esittelyssä: Kolme parasta työkalua laskeutumissivujen tekemiseen

Ville Husa

Ville Husa

Jaa artikkeli