Markkinoinnin työkalut 2020

Untitled design (1)

Markkinointimaailmaan syntyy melkein päivittäin uusia työkaluja joilla tehostat työtäsi ja kehität markkinoinnin kannattavuutta. Miten ihmeessä sinä markkinoijana pysyt uusien (ja vanhojen) trendien perässä?

Markkinointialalla työskennellessä toivoisi aina jonkun kertovan sinulle mikä työkalu sopii mihinkin tarkoitukseen. Näin säästäisit aikaa eikä sinun tarvitsisi testailla käyttöösi huonosti sopivia työkaluja maailman tappiin saakka.

Näillä työkaluilla pysyt digimarkkinoinnin aallonharjalla ja varmistat, että yrityksesi markkinointi tekee parasta mahdollista tulosta parhailla mahdollisilla työkaluilla!

Markkinoinnin automaatio

Markkinoinnin automaatio ei ole modernille markkinointihenkilölle mikään uusi juttu. Itse asiassa markkinoinnin automaatiojärjestelmiä on käytetty jo vuosia säästämään markkinoijan aikaa toistuvien tehtävien tekemisessä ja myyntiputkien rakentamisessa.

Hyvä automaatiotyökalu säästää aikaasi ja automatisoi rutiinitehtäviä sekä tekee ennalta ohjelmoituja markkinointitehtäviä automaattisesti, itsenäisesti ja ajastetusti. Automaatiotyökaluja on olemassa suuri määrä ja jokainen työkalu on itsessään suunnattu tietyn markkinoinnin osa-alueen painotukselle.

Tässä meidän vinkkimme parhaista automaatiotyökaluista:

Hubspot

HubSpot on jo vuosia ollut markkinoinnin automaatiotyökalujen kärkinimi, eikä suotta. HubSpot tarjoaa useita työkaluja samassa paketissa, samalla kirjautumisella – osan työkaluista jopa täysin ilmaiseksi! Moni yritys käyttääkin jo HubSpotin ilmaiseksi tarjoamaa CRM -työkalua, vaikkei käyttäisikään yhtään HubSpotin tarjoamaa ns. markkinointityökalua.

Omien sanojensa mukaan, HubSpot kasvattaa verkkosivuliikennettäsi, tuottaa liidejä ja antaa mittauskelpoista dataa markkinoinnin ROI:n laskemiseksi. Se myös lyhentää myyntiin käytettävää aikaa ja parantaa klousausprosenttia myyntityökalujen avulla. Lomaketyökaluista livechat -työkalujen kautta erittäin kehittyneeseen markkinointiautomaatioon, markkinoinnin automaatioprosessien rakentamiseen ja asiakaspolun analyysiin. HubSpot on loistava työkalu, mutta kaikella on hintansa.

HubSpot on samalla yksi markkinoiden kalleimmista työkaluista ja yrityksellä tulee olla riittävästi henkilöresursseja käytettäväksi sisällöntuotantoon ja analytiikkaan, jotta yli 3000$ kuukausimaksu tulisi maksettua takaisin toteutuneena kauppana. 

Suosittelemme HubSpotia lähes varauksetta suuremmille yrityksille, joiden markkinointi on vakiintunutta ja myyntiprosessi sekä asiakaspolku on tutkittu ja testattu.

www.hubspot.com

ActiveCampaign

ActiveCampaign on toinen jättitekijä markkinointiautomaation saralla. Toisin kuin HubSpot, ActiveCampaign ei maksa maltaita. Itse asiassa liikkeelle pääsee vain muutaman kympin kuukausimaksulla ja markkinointilistojen kasvaessa hinta ei siltikään nouse lähellekään HubSpotin hintahaarukkaa.

ActiveCampaign tarjoaa lähes kaiken mitä kaipaat uutiskirjetyökalulta, jonka lisäksi ActiveCampaignin kehittyneet automaatiotyökalut ovat hinta-laatusuhteeltaan mielestämme ylivoimaisesti markkinoiden parhaat! Halvin ActiveCampaignin markkinointipaketti alkaa 15$ kuukausimaksusta ja riittää aloitusvaiheessa hyvin B2B -yrityksen käyttöön (max. 500 kontaktia). 70$ kuukausihinnalla saat jo kehittyneen liidipisteytysjärjestelmän ja sisäänrakennetun CRM -järjestelmän.

Suosittelemme ActiveCampaignia isolle osalle asiakkaistamme syystäkin. Pieni kuukausimaksu ei pakota in-house -markkinointitiimiä työskentelemään hiki hatussa sisältöjen parissa päivästä 0 lähtien, vaan automaatioketjuja, kampanjoita ja liidipisteytysjärjestelmää voidaan rakentaa vähän kerrallaan, testaamalla ja oppimalla. 

Muita huomionarvoisia markkinoinnin automaatiotyökaluja:

Marketo

https://www.marketo.com/

Salesforce – Pardot

https://www.pardot.com/

Organisointi ja yhteistyö

Jokaisessa yrityksessä tulee eteen jossain vaiheessa tilanne, jossa tiedostoja, keskeneräisiä projekteja ja datapisteitä on ripoteltu pitkin yrityksen tietokoneita ja loppujen lopuksi kenelläkään ei ole tietoa miten kaiken saa organisoitua järkevästi. Organisointi, erityisesti markkinointitiimissä, on ensiarvoisen tärkeää välttääkseen päällekkäisen työn tekemisen ja toistuvien asioiden tekemisen uudelleen ja uudelleen. Jokin organisointityökalu on järkevää ottaa käyttöön siitä hetkestä, kun yrityksen työntekijämäärä ylittää kriittisen yhden työntekijän rajapinnan. 

Google Drive

Yllättäen suosittelemme Googlen työkaluja tiimin ja tiimin välisten tiedostojen organisointiin ja yhteistyöhön. Googlen palvelutarjoomassa on uskomattoman hyvä hinta-laatusuhde kun tarkoituksena on tehdä yhteistyötä usean henkilön tiimissä. Samanaikainen editointi, helpot jakotyökalut ja pilviasematila on Googlella huippuluokkaa. Vahva suositus.

Dropbox

Dropbox on toinen loistava työkalu tiedostojen ja henkilöiden organisoinnissa. Olitpa missä tahansa, millä laitteella tahansa. Kuuluitpa markkinointi- tai myyntitiimiin, sinulla on hallussasi aina viimeisin myyntipresentaatio, Photoshop -pohjat tai viime kuun myyntitilastot. Dropboxin uudemmat työkalut, kuten Dropbox Paper, joka mahdollistaa useamman henkilön työskentelyn samassa dokumentissa auttaa yhteistyön tekemisessä ja pitää tiimisi organisoituna, olitpa kotitoimistolla tai pääkonttorilla.

Trello

Trello on erityisesti ohjelmistoalalla suosittu työkalu moniosaisten ohjelmistoprojektien viemisessä loppuun ja hyvä tapa minimoida päällekkäisen työn uhka yrityksessä. Trellon perusversio on täysin ilmainen ja riittää useille yrityksille sellaisenaan. Maksullinen versio tuo kuitenkin Trellon suurimman kilpailuedun esiin, Power upit. Trellon maksulliseen (10€/käyttäjä) voi liittää rajattoman määrän erilaisia power uppeja, integraatioita eri järjestelmiin. Trellon power upeilla esimerkiksi jaettuun kalenteriin, Google Driveen tai Dropboxiin, yrityksesi markkinoinnin tuottavuus nousee uusiin sfääreihin.

Slack

Slack on paljon enemmän kuin yksinkertainen viestityökalu. Tärkeimpänä ominaisuutena voit tietysti lähettää sillä viestejä ja keskustella tiimisi kanssa. Mikä tekee Slackistä sitten erityisen? Liitännäiset! Voit yhdistää tiimin kommunikointiohjelmaan lukemattoman määrän työkaluja, mukaanlukien mm. kaikki aiemmin mainitut työkalut (Hubspot, ActiveCampaign, Trello, Google Drive, Dropbox jne.) ja kommunikoida tiimisi kanssa samaan aikaan kun lisäät kalenterimerkintöjä, asetat työkortteja Trelloon tai lähetät viimeisintä draftia uusimmasta blogikirjoituksesta, kaikki samassa apissa!

Kuten moni muukin työkalu jota tässä esittelemme (ja käytämme päivittäin), Slackin perusversio on ilmainen. Liitännäisten lisääminen Slackiin vaatii maksullisen version, joka ei tosin ole hinnalla pilattu. 6,25$ kuukaudessa maksava peruspaketti riittää hyvin pienille ja keskisuurille yrityksille.

Muita työkaluja organisointiin ja yhteistyöhön:

Sisällöntuotanto

Canva

Canva saa meiltä (ja monilta muiltakin alan toimijoilta) lämpimimmät suositukset. Canvalla teet nopeasti graafista materiaalia sosiaaliseen mediaan, uutiskirjeisiin, verkkosivuille, printtiin jne. Canvakaan ei ihan kaikkeen pysty ja vaativimmissa kohteissa on syytä tutustua Adoben graafisten työkalujen pakettiin. Canvan drag-n-drop editori on edelleen käytössä myös meillä useissa kohteissa joihin ei välttämättä tarvita täyttä Adoben potentiaalia. Canva on hinta-laatusuhteeltaan uskomattoman hyvä, ottaen huomioon että pääset käsiksi lähes kaikkiin ominaisuuksiin ilmaisella versiolla.

Pro -versio on sekin hyvin edullinen. Yhdeksällä eurolla kuukaudessa pääset muodostamaan oman brändikittisi ja pääset samalla käsiksi jättimäiseen ilmaisen materiaalin pankkiin josta vain osa on käytettävissä ilmaisversiossa.

Adobe Spark

Adoben oma “Canva” on hiukan yksinkertaisempi, mutta vielä Canvaakin nopeampi tapa saada hyvännäköisiä graafisia elementtejä tuotettua. Valmiista pohjista rakentelemalla saat luotua todella nopeasti juuri brändisi näköisiä grafiikoita. Spark tukee myös yksinkertaisia videosisältöjä.

Sparkin kokeiluversio on ilmainen mutta jatkolisenssi on hinnaltaan suhteellisen korkea verrattuna Sparkin ominaisuuksiin. Jos käytössäsi on koko Adoben Creative Cloud, on Spark erittäin suositeltava työkalu tutustuttavaksi! 

Google Docs

Googlen ilmainen tekstinkäsittelyohjelma antaa usean kirjoittajan työskennellä saman dokumentin sisällä yhtäaikaisesti. Hinta-laatusuhteeltaan täydellinen, koska Docsin käyttö ei peruskäyttäjälle maksa yhtään mitään. Docs toimii hyvin jopa suurempien tekstikokonaisuuksien kanssa työskennellessä. 

Docsiin saa lisättyä myös liitännäisiä, kielenhuollollisista työkaluista graafisiin visualisointeihin jne.

Muita työkaluja sisällöntuotantoon:

Konversio-optimointi

Markkinoinnin tarkoituksena on loppujen lopuksi ajaa kävijät konversioon, eli ostamaan, jättämään yhteystietonsa tai muuhun tavoitteeseen. Fiksu markkinoija optimoi jatkuvasti liikennettä konvertoitumaan tehokkaammin. Tähän ongelmaan vastaavat laskeutumissivutyökalut ja muut analytiikkatyökalut.

Suurin osa parhaista laskeutumissivutyökaluista ei nykyään vaadi ohjelmointiosaamista (ainakaan paljoa). Molemmissa suosittelemissamme CRO -työkaluissa on mahdollisuus käyttää dynaamista sisällönsyöttöä. Lisäksi, CRO -työkalujen tulee olla myös asiakkaamme helposti käytettävissä, siksi uskallamme suositella seuraavia:

Unbounce

Unbounce on tällä hetkellä yksi suosituimmista CRO -työkaluista. Unbouncella on erittäin helppo rakentaa mobiilioptimoituja laskeutumissivuja ja testata niitä. Analytiikkapuoli on asiakkaillemme ja oman työmme tulosten seuraamisessa erittäin tärkeää. Unbouncen analytiikka on selkeästi luettavissa ja helppo tulkita konkreettisiksi kehityskohdiksi. Lisäksi Unbounce integroituu yleisimpiin CMS -alustoihin muutamalla klikkauksella.

Dynaaminen sisällönsyöttö onnistuu Unbounce “convertables” layereiden avulla jolloin juuri oikeat ihmiset näkevät juuri oikeat sisällöt ja tarjoukset.

Unbouncen hinnoittelu alkaa 79$ kuukausihinnasta, ja on jokaisen dollarin arvoinen!

Landingi

Landingi on toinen erittäin suosittu CRO -työkalu. Landingi integroituu kaikkiin moderneihin sivustoalustoihin näppärästi ja pitää sisällään lähes kaikki samat ominaisuudet kuin Unbounce. Ainoastaan käyttökokemus Unbounceen verrattuna on hiukan erilainen. 

Landingi on näistä kahdesta vaihtoehdosta se hiukan edullisempi ja Landingin hinnoittelu lähteekin liikkeelle 29$ kuukausihinnasta.

Muita CRO -työkaluja:

Leadpages

Instapage

Hotjar

SEO -työkalut

Teitpä hakusanatukimusta, sisällön optimointia tai tarkistit nykyistä sivustorankingia, jokaisen markkinoijan työkalupakista tulee löytyä SEO -työkalu! Google Analytics ja SEMrush ovat eniten käyttämämme työkalut SEOn analysoimiseen.

Google Analytics

Google Analytics on jokaisen markkinoijan tärkein työkalu. Jos et seuraa vielä käytä Google Analyticsia, aloita nyt. Analytics on ilmainen ja oikeastaan ainoa, jonka tuottamaa dataa kannattaa seurata. Suurin osa muista analytiikkatyökaluista ottaa datansa Google Analyticsin APIn kautta, yhdistelee sitä ja esittää sen erilaisessa muodossa.

Analyticsia ei yksinkertaisesti voi ohittaa SEO -työkalujen listauksessa. 

SEMrush

SEMrush sisältää hurjan määrän hakukoneammattilaiselle tärkeitä työkaluja ja metriikoita. Hakusanaehdotukset, automaattiset verkkosivujen auditointiraportit, hakusanojen rankkauksen seuraaminen ja backlinkkien seuraaminen ovat ehkä ne käytetyimmät monen muun ominaisuuden lisäksi. 

SEMrush maksaa halvimmillaan 29$ kuukaudessa ja rahalle saa hurjan paljon vastinetta!

Chrome-laajennukset

Keyword Surfer

Keywords Everywhere oli loistava laajennus hakukoneoptimointia ja hakusanamainontaa ajatellen, mutta muuttui maksulliseksi jokin aika sitten. Sen tilalle tuli entistä ehompi Keyword Surfer, joka antaa hakutulosten perusteella lisätietoja mm. arvioidusta sivustovierailujen määrästä kullakin sivustolla, avainsanojen määrästä kyseisellä sivustolla ja mikä parasta, perustellut avainsanaideat omalle sivustollesi samankaltaisuuden ja hakuvolyymin perusteella. Aivan korvaamaton työkalu ja nopeuttaa omaa hakukoneoptimointia hurjasti!

Wappalyzer

Jos haluat tietää, mitä kaikkea kilpailijasi sivusto pitää sisällään, asenna Wappalyzer. Laajennus tutkii lähdekoodista käytetyn alustan, widgetit kuten Facebook-liitännäiset, analytiikkatyökalut ja jopa ohjelmointikielen. Markkinointi-ihmiselle hyvin hyödyllinen työkalu, sillä jos huomaat jotain olennaista puuttuvan, on se helppo lisätä, tai jos kilpailijasi uudelleenmarkkinointi on ihailtavan tehokasta, Wappalyzer voi paljastaa koneiston osat yhdellä vilkaisulla.

Bonus:

Osa käyttämistämme ja suositelluista työkaluista ei suoranaisesti asetu minkään kategorian alle. Se ei tarkoita että niihin käytetty aika ja raha valuu hukkaan, päinvastoin. Niille tarjoat asiakkaallesi usein uniikimman ja henkilökohtaisemman palvelukokemuksen verkossa.

Typeform

Typeform on paljon enemmän kuin lomaketyökalu. Jos haluat antaa asiakkaallesi ripauksen henkilökohtaisuutta tai jopa viihdyttää asiakasta pysymään sisältöjesi parissa hiukan kauemmin, on Typeform siihen hyvä työkalu. 

Typeformia ei voi oikeastaan kutsua kyselytyökaluksikaan. Typeformia voisi kutsua ehkäpä keskustelevaksi, interaktiiviseksi lomaketyökaluksi jonka käyttökokemus tuntuu henkilökohtaisemmalta kuin pelkkä lomakkeen täyttäminen. Typeformia voi käyttää kyselyiden, liidintuotannon tai tietovisojen pystyttämisessä.

Typeformin hinta on peruskäyttäjälle 30$ kuukaudessa. Jos painitte kyselytyökalujen viidakossa tai haluatte antaa kävijöille ripauksen humaaniutta, kannattaa tutustua!

Jaa artikkeli

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp