Asiakaspolun alkupää ja ostosuppilon suuaukko

Vaikka Várrilla vieroksutaan termiä “ostosuppilo”, on vaikea keksiä osuvampaa termiä, jota digiammattilaiset esityksissään hokevat. Asiakaspolku auttaa monia hahmottamaan asian hieman konkreettisemmin, eivätkä nämä kaksi asiaa loppujen lopuksi juuri poikkea toisistaan. Tässä artikkelissa keskitytään alkulähteeseen sekä siihen, kuinka sinne saadaan haalittua jyvät akanoineen, joista automaatiokoneisto kaivelee lopulta hedelmällisimmät liidit.

Tuota nopeaa, tiivistä, kiinnostavaa sisältöä

Siinäpä se tiivistettynä jo onkin. Vaan entäpä käytännön tasolla? Mitä teet ja kenelle? Aloita vaikkapa lyhyellä videolla tai blogikirjoituksella, jossa pyrit puhuttelemaan kohderyhmää hissipuheen tavoin. AdWords-mainonta tai Facebookin lookalike-yleisöjen käyttäminen mainonnassa on hyvä tapa laajentaa näkyvyyttä kustannustehokkaasti ja suhteellisen turvallisesti. Esimerkiksi BuzzSumo on näppärä työkalu, jolla voit etsiä toimivat hakusanat (ja viikon ajan aivan ilmaiseksi) ja pyrkiä esille niiden avulla sen sijaan että käyttäisit suuria summia suosituimpien hakutermien tarjouskilpailuihin. Suppilon yläpään tärkein tekijä onkin juuri näkyvyys, mutta hurlumhei-temppuihin ei silti kannata lähteä – kaikki PR ei todellakaan ole hyvää PR:ää.

Ohjaa eteenpäin

Jos teit ensimmäisen vaiheen oikein, verkkosivuliikenne on todella vilkasta, joskin konversiot ovat alhaisia. Tämä ei suinkaan haittaa, sillä myös ei-konvertoituneet kävijät ovat nyt tietoisia yrityksestäsi ja saattavat palata takaisin kun aika on kypsä. Vaikka olemme impulsiivisia nisäkkäitä, useimmissa hankinnoissamme käytämme kuitenkin harkintaa. Kiinnostuneemmille tuleekin heti tarjota selkeä toimintakehote, esimerkiksi uutiskirjeen tilaus sopivalla porkkanalla. Verkkokaupat toteuttavat tätä tehokkaasti tarjoamalla alennuskoodin kaikille uutiskirjeen tilaajille ensimmäisen ostoksen yhteydessä.

Jatka perustyötä

Vaikka tavoitteenasi onkin ajaa kävijöitä liideiksi ja asiakkaiksi, ei mitään asiakaspolun vaihetta voi missään vaiheessa unohtaa. Siksi sinun tuleekin tuottaa alkupään aktivoivaa sisältöä tasaisin väliajoin, jotta automaatiokoneisto saa lisää jyviä myllyynsä. Kokeile rohkeasti toisenlaisia ratkaisuja kampanjaluontoisesti, jotta näet mikä toimii ja mikä ei. Jos teit ensimmäisellä kerralla videon, voisit seuraavaksi kokeilla blogiyhteistyötä tai display-mainontaa. Jatkossa voit helposti verrata eri keinoja keskenään kun näet eri kampanjoiden lopulliset konversioprosentit. Muista myös laskea asiakkuuden arvo jokaisen kampanjan yhteydessä! ROI on muutakin kuin susikoira ja sen tulee ohjata toimintaasi asiakaspolun jokaisessa vaiheessa.

Seuraavalla kerralla etenemme suppilossa ja asiakaspolulla eteenpäin, joten pysy kuulolla!

Ville Husa

Ville Husa

Jaa artikkeli