Sisältömarkkinointistrategian merkitys

Sisältömarkkinoinnin suosio kasvaa, mutta pelkkä blogitekstien ja somejulkaisujen rustaaminen ei takaa tuloksia. 

Mikä on sisältömarkkinointistrategia? 

Sisältömarkkinointistrategia on olennainen osa toimivaa digitaalista markkinointikampanjaa. Jos haluat luoda ja levittää relevanttia ja hyödyllistä tietoa joka auttaa asiakkaita ratkaisemaan ongelmia ja löytämään etsimänsä, tulee sinun ensin ymmärtää mikä tekee strategiasta tehokkaan. Sisältömarkkinointistrategia on suunnitelma, jota seuraamalla luot ja jaat sisältöä joka tavoittaa kohdeyleisösi. Se auttaa sinua siirtymään kaoottisesta tai satunnaisesta sisällön julkaisusta organisoituun järjestelmään, jossa on tarkat tavoitteet, onnistumisen mittarit ja jatkuvan kehittymisen prosessit.

Muista, että sisältömarkkinointistrategia ja sisältösuunnitelma eivät ole sama asia; sisältömarkkinointistrategia käsittelee brändisi markkinointimateriaalien toteuttamista ja jakelua. Sisältösuunnitelma, tai sisältökalenteri, pitää materiaalit järjestyksessä ja havainnollistaa julkaisuaikataulun.

Menestyäksesi sisällöntuotannossa sinun on rakennettava kattava ja kokonaisvaltainen strategia jota pystyt myös seuraamaan. Olemme kartoittaneet tärkeimmät vaiheet joita seurata käytännöllisen sisältömarkkinointistrategian kehittämiseksi.

Tunne yleisösi

Kehittääksesi menestyksekkään sisältömarkkinointistrategian sinun pitää ensin määritellä yleisösi. Selkeä käsitys siitä, kenelle haluat tuottaa sisältöä auttaa sinua ymmärtämään miten tavoitat heidät parhaiten. Kannattaa siis myös miettiä, missä yleisösi viettää aikaansa verkossa. Jos kohderyhmäsi viettää aikaa juuri sosiaalisen median sivustoilla, kannattaa sisältö siinä tapauksessa kohdentaa sinne.

Jos et ole vielä täysin varma siitä, ketkä tavoittelemaasi yleisöön kuuluvat, on aika ottaa selvää. Voit tunnistaa asiakkaasi esimerkiksi:

  • tarkkailemalla alan suuntauksia
  • rajaamalla pois ne, joille et pyri suuntaamaan sisältöäsi
  • seuraamalla keitä kilpailijasi tavoittelevat

Ja ehkä tärkein keino:

  • kysymällä nykyisiltä asiakkailtasi.

Rakenna brändisi

Kun olet tunnistanut yleisösi, on aika luoda sisältöä joka on heille mieleen. Selkeä ja ajatuksen kanssa rakennettu brändi edustaa yritystäsi ja on asiakkaille samaistuttava. Tämä tarkoittaa sisällön puolesta sellaista kielenkäyttöä, joka kuvastaa yrityksen persoonallisuutta ja arvoja.

Selkeästi määritelty brändi ja tuotteistaminen auttavat tarjoamaan johdonmukaisen kokemuksen kohdeyleisöllesi, sekä rakentamaan haluttua mielikuvaa ja tunnelmaa kaikissa sisältömarkkinointikanavissasi.

Brändiä muovatessa kannattaa pohtia sitä, miten se tulee erottumaan muista. Tämä edellyttää siis myös kilpailijoiden tutkimista: kun tiedät miten kilpailijat markkinoivat omia brändejään, osaat paremmin täyttää heidän jättämiään aukkoja omassa brändityössäsi. 

  • Mitä arvoja brändilläsi on ja mikä tekee niistä ainutlaatuisia? 
  • Miten tuotteesi tai palvelusi ratkaisee asiakkaan ongelman, vieläpä paremmin kuin kilpailijoiden vastaavat tuotteet tai palvelut? 
  • Millainen persoonallisuus sisällön kautta pitäisi välittyä? 

Jos pystyt vastaamaan näihin kysymyksiin, sinulla on perustukset bränditarinalle, jonka kautta asiakkaat tutustuvat yritykseesi, sen historiaan, tavoitteisiin ja arvoihin. 

Selkeä brändi antaa suuntaa sisältömarkkinointistrategialle ja auttaa määrittämään ne viestit ja aiheet joita sisällön avulla välität yleisölle.

Sisällön arvo

Miksi lukijoiden pitäisi seurata sisältökanaviasi? Varmista, että sisältösi vastaa liiketoimintasi tavoitteita, ja tarjoaa lukijalle jotain arvokasta ja ainutlaatuista jota tämä ei muualta löytäisi. Määrittele yrityksen sivuilla ja somessa julkaistavalle sisällölle arvolupaus, jotta brändisi voi olla uskottava sisällön julkaisija. 

Arvolupaus sisältömarkkinointistrategiassa auttaa yritystäsi erottautumaan ja kilpailemaan tehokkaammin. 

Lisäksi strategiaan kannattaa sisällyttää sisältömarkkinoinnin tehtävänmäärittely. Tehtävänmäärittely tiivistää, miksi luot sisältöä, ja antaa tietoa siitä, miten sisältö auttaa saavuttamaan yleisön tavoitteet.

Mitkä ovat omat tavoitteesi?

Arvon tuottaminen yleisöllesi ja uusien lukijoiden tavoittaminen on olennainen osa onnistunutta sisältöstrategiaa, mutta sisältömarkkinoinnin pitäisi kuitenkin viedä myös omaa liiketoimintaasi eteenpäin.

Sisällytä sisältömarkkinointistrategiaan liiketoiminnalliset tavoitteet, jotka yrityksesi on saavutettava. Seuraavaksi mieti, kuinka paljon resursseja sinun tulisi investoida sisältöstrategiaasi, jotta saavutat haluamiasi tuloksia ja viet yrityksesi lähemmäs asetettuja tavoitteita. Dokumentoitu liiketoiminta-asiakirja auttaa ymmärtämään ja tunnistamaan paremmin sisältömarkkinointistrategian toteuttamisen hyödyt, kustannukset ja riskit.

Luo sisältöä, joka kiinnostaa

Strategiasi alkaakin olla valmis. Lopuksi luettelet tärkeimmät sisältömarkkinointikampanjat ja hankkeet vuodelle ja lisäät ne sisältökalenteriin. Lisäksi kannattaa valita sisältömuodot, joihin yrityksesi keskittyy, sekä kanavat sisällön jakelua varten.

Ja enää ei tarvitsekaan tehdä muuta, kuin luoda itse sisältö. Sen lisäksi, että laadit houkuttelevia tekstejä, sinun on varmistettava, että sisältösi on helppolukuista ja hakukoneoptimoitua. Mutta kuka sen sisällön tekee? Palkataanko oma sisällöntuottaja vai ulkoistetaanko?

Tätä kysymystä varten voit käydä kurkkaamassa meidän jutun ulkoistetun sisällöntuotannon plussista ja miinuksista!

Ja jos sisältömarkkinointistrategian ja itse sisällön luomisessa meinaa mennä sormi suuhun, kannattaa ottaa suoraan meihin yhteyttä, sillä Várri tarjoaa hakukoneoptimoitua sisällöntuotantoa suomeksi, englanniksi ja saksaksi kahden koulutetun filologin ammattitaidolla.

Picture of Sakari Kitunen

Sakari Kitunen

Sakari Kitunen on kokenut sisältöstrategiakonkari ja taitava sisällöntuottaja, joka voi myös kouluttaa yrityksenne henkilökuntaa tuottamaan laadukasta ja hakukoneoptimoitua sisältöä. sakke@varri.net

Jaa artikkeli