Hakukoneen, eli lähes poikkeuksetta Googlen, hakutulosten ykkössija on jokaisen yrityksen tavoite – tai ainakin tulisi olla. Vuoden 2020 tutkimuksen* mukaan lähes 30 % käyttäjistä klikkaa ensimmäistä orgaanista hakutulosta ja ainoastaan vajaa 16 % valitsee toiseksi sijoittuvan hakutuloksen. Ensimmäisen sivun viimeinen eli kymmenes hakutulos saa osakseen vaivaiset 2,5 % käyttäjistä. Lyhyelläkin matematiikalla tämä ero varsinaisissa kävijöissä on merkittävä, joten hakukonesijoitukseen todella kannattaa satsata. Näillä keinoilla ja pitkäjänteisellä työllä pystyt nostamaan verkkosivusi sijoitusta kohti ykkössijaa.
Sisältö ratkaisee
Olennaisten hakusanojen määritteleminen ei ole yleensä vaikeaa, sillä ne ovat juurikin tarjoamiasi tuotteita tai palveluita. Näiden avainsanojen tulisi esiintyä säännöllisesti verkkosivujesi tekstisisällöissä mahdollisimman luontevasti. Voit myös käyttää Googlen omaa ja maksutonta avainsanojen suunnittelijaa apunasi. Usein on järkevämpää käyttää muutamia tärkeimpiä avainsanoja kuin useita kymmeniä, mutta tämä riippuu täysin toimialasta ja yrityksen toiminnan laajuudesta.
Tuota sisältöä säännöllisesti
Googlen algoritmi sijoittaa korkeammalle sivustoja, joita päivitetään säännöllisesti. Avainsanojen, tekstisisältöjen ja tagien lisääntyminen tai muuttuminen säännöllisin väliajoin on hakukoneelle merkki siitä, että sivusto on relevantti ja tarjoaa tuoretta tietoa, uusia tuotteita tai ajankohtaisimpia artikkeleita. B2B-yrityksille hyvä frekvenssi uusien sisältöjen julkaisemiselle on keskimäärin kerran kuussa, mutta jos tiedät pystyväsi tuottamaan fiksua, informatiivista ja kiinnostavaa sisältöä tiheämmin, on siitä takuulla hyötyä. Pidä kuitenkin mielessä, että liian lyhyet tai huonosti kirjoitetut artikkelit sekä harhaanjohtavat otsikot johtavat suurempaan bounce rateen, eli kävijät poistuvat sivuiltasi hyvin nopeasti. Tämä puolestaan heikentää sijoitustasi hakutuloksissa, joten kiinnitä tarpeeksi huomiota sisältöjen laatuun!
Uudista vanhoja sisältöjä
Googlen botti pitää myös vanhoista, päivitetyistä artikkeleista. Lue jokin vanha artikkelisi, korjaa se ajankohtaiseksi, muuta otsikkoa ja päivää artikkeli uudelleen. Näin sinun ei tarvitse tuottaa kokonaan uutta sisältöä joka kerta tai kerrata samaa asiaa toistamiseen. Samalla on hyvä käydä arkistoa läpi ja tarvittaessa poistaa vanhentuneet sisällöt, jotta ilme pysyy raikkaana ja tarjoat vain laadukasta sisältöä verkkosivukävijöille.
Metadata kuntoon
Metadata tarkoittaa puhtaasti hakukonetta varten laadittua osaa sisällöistä: H1-tagit ovat pääotsikoita, joten niissä kannattaa käyttää tärkeimpiä avainsanoja. H2- ja H3-tagit ovat myös tärkeitä ja hakukone vertailee myös niiden välisiä suhteita keskenään. Mikäli tagit ovat kovin ristiriitaisia, hakukonebotti menee hämilleen eikä osaa välttämättä tarjota relevanttia artikkelia tietoa hakevalle käyttäjälle, vaikka sisältö vastaisikin täysin hänen etsimäänsä.
Avainsanat
Emme voi kyllin alleviivata avainsanojen merkitystä sisällöissä tai metadatassa – ne määrittävät sivustosi identiteetin, jonka perusteella sivustoa tarjotaan hakukoneessa tiettyjen hakutermien yhteydessä. Google Search Console on äärimmäisen hyödyllinen työkalu, jonka avulla pystyt selvittämään, millä hakusanoilla kävijät sivuillesi päätyvät ja ovatko he lopulta löytäneet etsimänsä.
Ulkoiset linkit nostavat arvoa
Pienempi mutta mainitsemisen arvoinen tekijä sivuston sijoituksessa on ulkoisten linkkien määrä. Jos sivustollesi ohjaa ainoastaan yrityksen Facebook-profiili, ei se Googlen vaakakupissa juurikaan paina. Jos taas yhteistyökumppanit, asiakkaat ja muut osapuolet sisällyttävät sivustosi linkin omille sivuilleen, alkaa sillä olla jo selkeää positiivista vaikutusta liikenteeseen. Analytiikka kertoo suoraan arvokkaimmat ulkoiset linkit, mutta älä anna sen viedä liikaa huomiota omalta sisällöntuotannolta.
Maksettu markkinointi
Hakukoneet ja sosiaalisen median alustat tekevät liikevaihtonsa käytännössä kokonaan mainostuloilla, mutta tämä ei ole yrityksen kannalta huono asia. Hakukonemarkkinointi vaikuttaa osaltaan myös orgaaniseen näkyvyyteen silloin, kun käytetyt avainsanat ovat samoja kuin orgaanisessa sisällössä. Eroja alustoissa kuitenkin on, joten käytä niitä harkiten ja tutki tuloksia säännöllisesti.
Google Ads
Googlen omat mainokset – Display-mainokset, hakusanamainonta, kuva- ja videomainokset – toimivat eri kohderyhmille eri tavalla, eikä yhtä täydellistä reseptiä ole tarjolla. Google Adsin hinnoittelu klikkausta kohti on esimerkiksi Facebook-mainontaa kalliimpaa, mutta tavoitat niillä käyttäjiä, jotka aktiivisesti etsivät tietoa avainsanoillasi. Display-, kuva- ja videomainokset ovat vähemmän kohdennettuja kuin hakusanamainonta, mutta ne ovat hyvä tapa löytää uusia potentiaalisia asiakkaita sinulle olennaisimmasta kohderyhmästä demografioiden tai hakuhistorian perusteella.
Facebook & Instagram
Tällä hetkellä suurimmat mainostulot sosiaalisen median alustoista käärii Meta, eli vielä hetki sitten Facebookina tunnettu emoyhtiö, jonka alustoja ovat mm. Facebook ja Instagram. Näiden alustojen kohdennettu markkinointi on tehokasta ja tavoittaa käyttäjät hyvin, eikä Google Adsia edullisempi hintakaan klikkausta kohden ole mitenkään ikävä asia. Sosiaalinen media toimii loistavana tietoisuuden kasvattajana halutuissa kohderyhmissä, mutta varsinaisissa ostoaikeissa olevat käyttäjät päätyvät verkkosivuille lähes poikkeuksetta hakukoneen kautta. Kuluttajille suunnatuille verkkokaupoille Facebookin ja Instagramin myyntityökalut ovat kuitenkin tehokas keino saada heräteostosten tekijät liikkeelle, mutta B2B-yrityksille sosiaalinen media ei ole suora myyntikanava.
Uutiskirjeet tuottavat laadukasta liikennettä
Uutiskirjeet ja markkinoinnin automaatio ansaitsevat oman blogikirjoituksensa, mutta niistä on yllättävän paljon hyötyä hakukoneoptimoinnissa. Uutiskirjeen tilaajat ovat jo valmiiksi kiinnostuneita yrityksestäsi ja paitsi että he ovat potentiaalisia tai olemassa olevia asiakkaita, hyvän ja kiinnostavan sisällön jakaminen johtaa sivustovierailuun ja näin ollen nostaa sivustosi arvoa Googlen botin silmissä. Mikä parasta, jos uutiskirjeen CTA (call-to-action eli toimintakehoite) johtaa sisältöartikkeliin, klikkaaja yleensä lukee koko artikkelin läpi, mikä nostaa keskimääräistä sivulla vietettyä aikaa, mikä taas parantaa sijoitusta hakutuloksissa.
* https://www.searchenginejournal.com/google-first-page-clicks/374516/