Markkinoinnin trendit 2023

Kun vuodenvaihde lähestyy, on jälleen aika kaivella Várrin kristallipallo varaston kätköistä ja puhaltaa pölyt sen päältä. Todellisuudessa käytämme ennusteemme laatimiseen runsaasti dataa ja tutkittua tietoa, joten suunnataanpa katseet nyt tulevaan!

Video on jatkossakin tehokkain media

Videon merkitys tulee ainoastaan kasvamaan vuonna 2023, sillä sen suosio on ollut tasaisessa nousussa jo pitkään. Informatiiviset, riittävän hyvin tuotetut ja kyllin lyhyet, jopa minuutin mittaiset videot voittavat kirkkaasti 400 sanan blogitekstin käyttäjien mieltymyksiä tarkastellessa. Kyselytutkimuksen mukaan 90% kuluttajista kertoo videon vaikuttaneen heidän ostopäätökseensä, ja videoita sisältävillä sivuilla viivytään huikeat 88% pidempään kuin tekstivoittoisilla sivuilla!

Ennen videotuotannon käynnistämistä mieti tarkkaan, mitä tarkoitusta video palvelee? Helpoimpia tapoja toteuttaa kiinnostava video on haastatella tyytyväistä asiakasta ja pyytää häntä kertomaan yhteistyöstänne, tai esitellä hankintaprosessin vaiheet mahdollisimman selkeästi muiden asiakkaiden ostokynnystä madaltaaksesi. Sisältöstrategiaan kannattaa sisällyttää myös videot ja kuvata muutaman videon sarja lyhyellä aikavälillä, jotta voit vuoden aikana käyttää niitä tasaisin väliajoin.

Videotuotanto voi olla kalleimpia yksittäisiä panostuksia, mutta suurella todennäköisyydellä sen tuoma hyöty tulee olemaan jokaisen käytetyn euron arvoinen.

Semrushin tekemän tutkimuksen mukaan houkuttelevimmat sisältötyypit ovat järjestyksessä seuraavat:

  • Video
  • Blogikirjoitus
  • Onnistumistarina asiakkaan kanssa
  • Case-kertomus

Vuonna 2023 tähän listaukseen ei ole odotettavissa suuria muutoksia, ellei Google sitten keksi päivittää algoritmiaan täysin vastakkaiseen suuntaan. Syy yllä olevaan järjestykseen on juurikin käyttäjien mieltymys eri sisältötyyppeihin: video on helppo ja informatiivinen formaatti, kun taas kolme seuraavaa tukevat ostopäätöstä ja antavat vertaistukea omille ajatuksille. Koska ihmisen toimintaan ei myöskään ole odotettavissa muutosta vuoden sisällä, emme kyseenalaista listauksen paikkansapitävyyttä vuonna 2023.

Panosta pitkiin artikkeleihin

Sisällöntuotanto ainoastaan korostuu tulevan vuoden aikana, mikäli Googlen algoritmia on uskominen. Keväällä 2022 toteutettu algoritmipäivitys on jo selkeästi osoittanut suosivansa hyvin otsikoituja, sisällöltään hakukoneoptimoituja ja ennen kaikkea pidempiä sisältökokonaisuuksia. Aiemmin nyrkkisääntönä ollut 300-500 sanaa on siis jäänyt pidempien, yli 1000 sanaa sisältävien sisältösivujen jalkoihin hakutulosten ykkössijasta kamppaillessa.

AI content, eli tekoälyn tuottama sisältö on suhteellisen uusi tulokas, sillä sen avulla voidaan tuottaa melko sujuvaa tekstiä nopeasti ja säännöllisesti, mutta Google ei suhtaudu tekoälyyn suopeasti – hakukonejättiläinen on selväsanaisesti ilmoittanut, että algoritmia koulutetaan aktiivisesti tunnistamaan tekoälyn tuottamat sisällöt ja pudottavansa tällaisten sivustojen sijoitusta hakutuloksissa. Mikään ei siis vieläkään korvaa ihmistä sisällöntuotannossa.

Suomenkielisissä sisällöissä tekoäly ei kuitenkaan vielä osaa tuottaa järkevää tekstiä, mutta englanninkielisillä sivustoilla AI contentin erottaminen ihmisen tuottamasta voi olla haastavaa.

Case-kertomukset, menestystarinat sekä whitepaperit

Pitkien artikkeleiden tuottamisessa kannattaa hyödyntää tyytyväisiä asiakkaita sisällöntuotannossa myös jatkossa. Kerro heti alussa, kuinka ratkaisitte asiakkaan ongelman ja sukella sen jälkeen prosessiin sitaattien, infograafien ja kuvituskuvien kera. Whitepaperit ja oppaat ovat lisäksi erinomaisen hyvä keino kerätä uutiskirjeiden tilaajia, jos tarjoat visuaalisesti miellyttävän ja aidosti hyödyllisen paketin kävijän sähköpostiosoitetta vastaan.

Vielä parempi vaihtoehto on lisätä asiakaskertomukseen video, jossa asiakas itse kertoo yhteistyöstänne ja onnistuneesta lopputuloksesta. Näin yhdistät vertaisarvion tehokkuuden, videon suosion sekä pitkän artikkelin hakukoneoptimoinnin!

Jopa 30% etsii tietoa äänihaulla

Maailmanlaajuisesti lähes 30% hauista tehdään äänihakutoiminnolla, kuten Sirillä, Google Assistantilla tai Alexalla. Erityisesti nuorempi polvi (alle 30v.) käyttää äänihakua sekä ääniviestejä suvereenisti. Äänihaku luonnollisesti muuntuu tekstihauksi, mutta äänihakujen muoto on usein kokonainen lause, kuten “Mikä on Oulun paras markkinointitoimisto”, kun taas tekstihaku on 2-3 sanan kokonaisuus “paras markkinointitoimisto Oulu”. Muista siis äänihakujen muoto kun muotoilet sisältöä! Tästä hyvä esimerkki on aiempi blogikirjoituksemme Paljonko sisältömarkkinointi maksaa?

Syy tavoitella hakutulosten kärkisijaa on äänihaun toinen ominaisuus: Siri, Alexa ja Google Assistant lukevat osuvimman hakutuloksen ääneen, jolloin käyttäjä ei yleensä vaivaudu tutkimaan muita hakutuloksia lainkaan. Kilpailu kärkipaikasta on kovaa, mutta se on saavutettavissa säännöllisellä ja laadukkaalla sisällöntuotannolla edellä mainittuja menetelmiä käyttäen.

Suomenkielisillä sivustoilla on kuitenkin vielä hyvin aikaa petrata, sillä äänihakujen käyttäminen ja niiden toimivuus hakutuloksissa tulevat jälkijunassa englantiin nähden, mutta kehityssuunta on kuitenkin varsin selkeä. Siksi kannattaakin varautua äänihaun yleistymiseen jo nyt.

Käyttäjäkokemus on keskiössä

Sivustot eivät ole pelkkää huippuluokan koodia tai virheetöntä sisältöä, vaan yhä tärkeämmässä roolissa on käyttäjäkokemus, johon Googlen tämän hetkinen algoritmikin vahvasti nojailee. Sivuston tulee latautua nopeasti laitteesta riippumatta, fonttien tulee olla ns. websafe-fontteja jotka toimivat kaikilla selaimilla, ja käyttäjän tulee löytää etsimänsä nopeasti ja pysyä sivustolla riittävän pitkään, jotta Google nostaisi sivuston kärkisijoille.

Mikäli sivustollasi on siis korkearesoluutioisia .png -tiedostoja, kannattaa ne vaihtaa pakatumpaan formaattiin, kuten .jpg:ksi. Pelkästään tällä parannat sivuston latausnopeutta ja välejäsi Googlen botin kanssa. Tokihan kokonaiskuvaan vaikuttavat monet muutkin tekijät, kuten sivustopuun hierarkia, backlinkit, sisäiset viittaukset ja monet, monet muut tekijät, joiden kohentamiseen kannattaa harkita ammattilaisen apua.

Koska Google haluaa tarjota parempaa palvelua käyttäjilleen, eli hakuja tekeville ihmisille, käyttäjäkokemuksen merkitys ei takuulla tule ainakaan laskemaan vuonna 2023. Mieti siis, kenelle sivusto on suunnattu, ketä puhuttelet ja millä tavalla. Sisältöstrategian laatiminen vuodelle 2023 tulisi olla yrityksesi tärkeimpiä prioriteetteja juuri nyt.

Mobiilikäyttö tulee lisääntymään

Jopa 80% verkkoliikenteestä tapahtuu mobiililaitteella, eikä näköpiirissä ole yhtään pätevää syytä, miksi se tulisi laskemaan lähivuosina. Mobiiliyhteydet ovat nopeita, laitteet ovat aina ulottuvilla ja niiden vahvuutena on mm. ylempänä mainittu äänihaku. Erityisesti kuluttajakaupassa ostot tapahtuvat entistä useammin mobiililaitteilla, mutta myös B2B-maailmassa niitä käytetään niin vapaalla kuin työajallakin osana muuta kalustoa ihan yhtä sujuvasti. Kannattaa muistaa, että jokainen B2B-toimija on myös kuluttaja, joka käyttää puhelintaan osana arkeaan siinä missä muutkin.

Oletko tullut ajatelleeksi, että hakukonemainonta ei koske ainoastaan suoraa kuluttajamyyntiä? Jos kuulut niihin käyttäjiin, joilla on käytössään ainoastaan työnantajan puhelin, olet itsekin B2B-markkinoinnin kohderyhmää. Näet todennäköisesti vapaa-ajallasikin mainoksia, joita eri alalla työskentelevä puolisosi tai vielä peruskoulua käyvä lapsesi eivät näe.

Ota käyttöön Google Analytics 4

Google Analyticsin kolmas versio Universal Analytics eli UA tulee jäämään historiaan heinäkuussa 2023. Ellet ole vielä siirtynyt GA4:n käyttöön, suosittelemme tekemään sen mahdollisimman pian. UA ja GA4 eivät siirrä dataa keskenään, joten GA4 aloittaa datankeruun vasta siitä hetkestä, kun otat sen käyttöön. Käyttöönotto ei ole sen monimutkaisempaa kuin aiemman UA-tagin lisääminenkään, mutta Google Analytics 4:n muokkaaminen omiin tarpeisiin ja tavoitteisiin sopivaksi vie hieman aikaa.

Erona aiempaan on käyttäjien tunnistaminen: GA4 ei enää tallenna käyttäjien IP-osoitteita, parantaen näin anonymiteettia. Saat kuitenkin tarkkaa tietoa kävijöiden sijainnista, iästä, sukupuolesta, heidän käyttämistään laitteista ja monista muista demografisista tekijöistä, joista voi olla sinulle hyötyä.

Kun päivität analytiikan GA4:ään, vahva suosituksemme on ottaa samalla käyttöön Tag manager, Search console sekä Keyword planner. Näiden avulla sisällöntuotanto muuttuu haku(kone)ammunnasta dataohjatummaksi ja kohdennetummaksi. Jos nämä ovat jo käytössä, riittää että yhdistät ne GA4:ään samalla tavalla kuin olet tehnyt aiemmin Universal Analyticsin kohdalla.

Dataohjatun markkinoinnin ammattilaiset apunasi

Jos kaikki tämä sai sinut hengästymään ja hieromaan nenänvarttasi, on järkevintä ottaa meihin yhteyttä ja kysyä apua vuoteen 2023 valmistautumisessa. Vaikka monikaan asia ei tule muuttumaan isosti, viitteet tulevasta ovat hyvin selkeitä ja sisältömarkkinoinnissa onnistuminen tai epäonnistuminen tulee näkymään hakutulosten sijoituksissa. Varmaa on kuitenkin se, että sisältöjen merkitys markkinoinnin kokonaisuudessa tulee olemaan suurempi kuin koskaan ennen.

Picture of Ville Husa

Ville Husa

Jaa artikkeli